Guidan Aankoopmakelaar
17 maart 2022

Ik heb een koopovereenkomst getekend, wat nu?

Wanneer je je handtekening onder de koopovereenkomst hebt gezet is de zoektocht naar een woning in principe voorbij, maar dat betekent helaas nog niet dat je achterover kan hangen totdat de overdracht bij de notaris plaatsvindt. Naast dat je je familie en vrienden enthousiast vertelt over je nieuwe woning en je de inrichting al aan het bedenken bent, zijn er ook nog andere zaken die toch echt geregeld moeten worden. Wat die zaken zijn, leggen we je hier uit.

In een koopovereenkomst worden diverse data opgenomen die van belang zijn. Ten eerste natuurlijk de datum dat je de sleutel overhandigd krijgt, maar daarnaast ook nog de datum waarop de bankgarantie gesteld of waarborgsom gestort moet zijn. Heb je geboden met voorbehoud van financiering, dan is er nóg een datum waar je rekening mee moet houden: de datum voor de ontbindende voorwaarden. Lees hieronder wat al deze momenten voor jou betekenen.

De eigendomsoverdracht

Zoals genoemd is de eerste datum die je in de koopovereenkomst tegenkomt de datum waarop jij de sleutel van je nieuwe woning krijgt. Deze datum is opgenomen in artikel 4 van de koopovereenkomst. Hier staat tevens benoemd bij welke notaris de overdracht plaatsvindt. Het belangrijkste waar jij rekening mee moet houden is dat je op die datum en de afgesproken tijd komt opdagen bij de notaris, maar dat spreekt wellicht voor zich. Daarnaast dien je een opstalverzekering voor de nieuwe woning te hebben geregeld die geldig is vanaf de dag dat je de sleutels krijgt. Dit is namelijk ook de dag dat al het risico van de woning op jou als koper overgaat.

Bankgarantie/waarborgsom

De eerstvolgende datum kom je alweer vrij snel tegen, in artikel 5 van de koopovereenkomst om precies te zijn. Dit artikel heeft betrekking op de bankgarantie of waarborgsom. Maar wat is dit en hoe werkt het?

Bankgarantie

Wanneer jij een huis koopt, is het gebruikelijk om vast te leggen dat jij een bankgarantie stelt voor een bedrag van 10% van de koopsom. Een bankgarantie is een verklaring van de bank dat zij dit bedrag uitkeren aan de verkoper, mocht jij je verplichtingen niet nakomen. Mocht het zover komen, dan wordt de bankgarantie omgezet in een lening die je de bank in termijnen weer terug dient te betalen. Een voordeel van een bankgarantie is dat je niet je eigen geld als waarborg hoeft te stellen, maar dat je als ware een lening afsluit bij de bank. Kom jij je verplichtingen gewoon na, dan vervalt de bankgarantie en ben je de bank verder niets verschuldigd. Een eventueel nadeel is dat het verkrijgen van een bankgarantie je wel geld kost. Banken rekenen meestal zo’n 1 procent van het te stellen bedrag.

Waarborgsom

Beschik je over voldoende eigen geld, dan kan je er ook voor kiezen om een waarborgsom ter grootte van 10% van de koopsom de storten op een derdenrekening van de notaris. Een voordeel van het storten van een waarborgsom is dat dit in beginsel geen extra kosten met zich meebrengt en je geen afspraken hoeft te maken met een bank. Wel  wordt er door de bank van de derdengeldenrekening negatieve rente berekend over de waarborgsom zolang zij deze onder zich houdt. Deze rente wordt aan jou doorberekend. Duurt het dus nog enkele maanden totdat de overdracht plaatsvindt, onthoudt dan dat je geld wel in waarde vermindert (al betreft dit geen schrikbarende bedragen).

Het was je wellicht al duidelijk geworden, maar de bankgarantie dan wel waarborgsom is een regeling die de verkoper een bepaalde zekerheid beoogd te geven dat jij als koper je verplichtingen nakomt. Kom je je verplichtingen gewoon na, dan krijg je het volledige bedrag weer terug (minus de negatieve rente) of eindigt voor jou de overeenkomst met de bank en is er dus geen sprake van een lening.

Financiering rondkrijgen

Voor de laatste belangrijke datum moet je toch echt wat dieper in de koopovereenkomst duiken, deze komt namelijk pas tevoorschijn in artikel 15. Bied je zonder een voorbehouden, dan kan je lang zoeken. Je gaat geen datum vinden, er is namelijk geen grond om op te ontbinden. Wanneer je wel een financieringsvoorbehoud hebt opgenomen, dan mag je tot en met uiterlijk de in artikel 15 genoemde datum de koopovereenkomst ontbinden indien het niet gelukt is om de financiering rond te krijgen. Wil de bank niet meewerken met je hypotheekaanvraag, dan moet je dit schriftelijk kenbaar maken aan de verkopende partij. Bij deze verklaring dien je bewijs te leveren dat de bank je aanvraag heeft afgekeurd. Maar wat moet je er dan voor doen om het wél rond te krijgen?

Hiervoor kan je het beste een hypotheekadviseur in de arm nemen. Hij zal om enkele documenten vragen die van belang zijn voor het aanvragen van een hypotheek. Vervolgens kan hij je adviseren omtrent de hypotheekvorm, rentevaste periode, verzekeringen etc. De aan te leveren documenten bestaan onder andere uit een taxatierapport, loonstroken en de koopovereenkomst van de woning. Kijk hier voor een uitgebreidere lijst.

Houd er rekening mee dat het aanvragen van de financiering gemiddeld ongeveer 6 à 8 weken kan duren, begin dus op tijd met het aanleveren van de benodigde documenten. Voordat je dat gedaan hebt kan de hypotheekadviseur niet veel beginnen. Vind je het lastig om een taxateur te vinden? Vraag je aankoopmakelaar om advies, hij heeft vaak korte lijntjes met taxateurs uit de regio zodat er snel geschakeld kan worden.

Bedenktijd

We hopen dat het niet gebeurt, maar je weet het natuurlijk maar nooit: je hebt je handtekening onder de koopovereenkomst gezet, maar na een nachtje slapen voel je je er toch niet prettig bij. Je hebt het idee dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt. Geen paniek, je hebt namelijk nog even de tijd om je zonder consequenties terug te trekken uit de koop. Deze tijd noemen we de bedenktijd en die bestaat uit drie dagen. Ook al is hier geen specifieke datum voor opgenomen in de koopovereenkomst, vinden we het toch een belangrijke om te benoemen. De drie dagen bedenktijd gaat in vanaf 00:00 uur in de nacht nadat jij je handtekening gezet hebt. Heb je op maandagmiddag getekend, dan begint jouw bedenktijd om 00:00 uur in de nacht van maandag op dinsdag. Vervolgens heb je tot 00:00 uur in de nacht van donderdag op vrijdag om de verkopende partij schriftelijk op de hoogte te stellen van jou terugtrekking. Wanneer de laatste dag van de bedenktijd in het weekend of op een algemene feestdag valt, dan duurt de bedenktijd tot de eerstvolgende werkdag.

 

We raden je altijd aan om bovengenoemde financiële zaken samen met je financieel adviseur te bespreken.

Lees meer blogs

10% overbieden is nog steeds de norm

Begin december van het afgelopen jaar hebben wij een blog geschreven met betrekking tot de marktcijfers van 2021. Aangezien...

lees verder

Wat zijn de kosten koper?

Wat is kosten koper? Ben je op zoek naar een woning, dan zie je achter vrijwel elke vraagprijs ‘k.k.’...

lees verder

Bekijk hier onze 3 overzichtelijke pakketten

Starterspakket

€ 1.995

De oplossing voor starters op de woningmarkt. Scherpste prijs, korte lijnen, maximale ondersteuning, maximaal resultaat

Full-service-pakket

€ 2.795

Altijd een specialist bij de hand. Onafhankelijk, bouwkundig oordeel, scherpste prijs, flexibel en deskundig

Premium pakket

vanaf € 2.950

Onbeperkt bezichtigen, inclusief notariskosten, meer dan een aankoopmakelaar. Prijs op aanvraag, neem contact op.