Guidan Aankoopmakelaar
14 maart 2022

Hoe doe ik een bod op een huis?

Ben je erg enthousiast geworden van een woning die je net bezichtigd hebt? Dan is de volgende stap het uitbrengen van een bod. Best lastig, met name omdat je er waarschijnlijk niet dagelijks mee te maken krijgt. Allereerst is het belangrijk om de hoogte van je bod te bepalen. Wat zijn je financiële mogelijkheden? Hoe veel vind jij de woning zelf waard? Wil je het huis heel graag hebben en bied je extra hoog? Of wil je een goede kans maken, maar niet veel te veel betalen? Allerlei vragen die in je op kunnen komen wanneer je de hoogte van je bod moet bepalen. Herken je dit en moet je daarbij jezelf de antwoorden vaak schuldig blijven? Wellicht is het dan ook voor jou raadzaam om een aankoopmakelaar onder de arm te nemen. Hij kan je met zijn kennis van de markt goed adviseren en houdt hierbij zijn hoofd koel.

Helaas houdt het bij het bedenken van de hoogte van je bod nog niet op, want vervolgens is het belangrijk om te bepalen of je een voorbehoud van financiering wil opnemen in je bod en zo ja, wordt dit dan een volledig of een gedeeltelijk voorbehouden? In deze blog willen we je uitleggen hoe het financieringsvoorbehoud in elkaar steekt.

Wat is een financieringsvoorbehoud?

Allereerst is het belangrijk om helder te hebben wat het financieringsvoorbehoud überhaupt inhoudt. Daarvoor duiken we even kort in de koopovereenkomst. Na het tekenen van de koopovereenkomst heb je wettelijk gezien nog drie dagen (waarvan minstens twee werkdagen), om zonder opgave van reden af te zien van de koop. Wil je je na deze bedenktijd kosteloos terugtrekken, dan kan dit enkel wanneer er ontbindende voorwaarden opgesteld zijn. Het financieringsvoorbehoud is hiervan de meest gebruikte. Heb je geen voorbehouden opgenomen en lukt het niet om een hypotheek te regelen, dan kan je na de bedenktijd alleen nog van de koop afzien als je 10% van de koopsom als boete betaalt aan de verkoper. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Bieden mét financieringsvoorbehoud

Als je dat zo leest dan is het zo gek nog niet dat financieringsvoorbehoud. Kan je nog niet met zekerheid zeggen dat het je gaat lukken om een bepaalde hypotheek te krijgen, dan is het verstandig om een financieringsvoorbehoud op te nemen in je bod. Daarmee geef je jezelf de zekerheid dat als het je écht niet lukt om een hypotheek te krijgen, je niet vastzit aan de boete van 10% van de koopsom. Je mag dan namelijk kosteloos de koop ontbinden wanneer je schriftelijk kan aantonen dat de hypotheekverstrekker niet met je plan meewerkt. Om ook de verkoper tegemoet te komen en hem niet te lang in onzekerheid te laten, wordt er in de koopovereenkomst wel een uiterlijke datum vastgesteld waarop jij je als koper kan beroepen op de ontbindende voorwaarden. Vaak wordt voor het regelen van je financiering een termijn van 6 tot 8 weken na het tekenen van de koopovereenkomst aangehouden.

Bieden zónder financieringsvoorbehoud

Misschien vraag je je af waarom er dan ook zónder financieringsvoorbehoud geboden wordt. Dat neemt namelijk wel een risico met zich mee. Dat klopt, het bieden zonder financieringsvoorbehoud kan vervelend uitpakken als het je vervolgens niet lukt om de financiering rond te krijgen. Je kan je dan namelijk niet beroepen op de ontbindende voorwaarden. Toch wordt het soms gedaan, met name om het bod aantrekkelijker te maken voor de verkoper. Bied je zonder voorbehoud van financiering, dan kan de verkoper er namelijk van uitgaan dat de koop doorgaat, zonder eerst 6 tot 8 weken te hoeven wachten om die zekerheid te krijgen. Het is dus een troef die je zou kunnen inzetten, maar wees hier altijd voorzichtig mee! Ga samen met je financieel adviseur heel goed na of je de financiële mogelijkheden hiervoor hebt en welke risico’s je er eventueel mee neemt.

Volledig of gedeeltelijk voorbehouden

We zeiden het eerder al, als je mét financieringsvoorbehoud wil bieden moet je nog bepalen of je een volledig of gedeeltelijk voorbehouden wilt opnemen. Met een volledig voorbehouden wordt bedoeld dat je een financieringsvoorbehoud opneemt ten hoogte van het bod dat je hebt gedaan. Dit doe je als je bijvoorbeeld weinig eigen geld hebt en je de hele koopsom als hypotheek wil opnemen. Aan de andere kant, heb je het een en ander aan eigen geld én ben je bereid om dit in te zetten bij de aankoop van een woning, dan kan je ervoor kiezen om je financieringsvoorbehoud lager in te zetten. Stel je bied €350.000,- op een woning en je bent bereid om €50.000,- uit eigen zak te betalen, dan kan je een financieringsvoorbehoud van €300.000,- opgeven. Hiermee geef je dus aan dat je een hypotheek ter waarde van €300.000,- wil gaan aanvragen. In principe geldt: hoe lager het voorbehouden, des te gemakkelijk is het verkrijgen van de hypotheek. Je inkomen hoeft dan namelijk minder hoog te zijn om de hypotheek af te lossen en dat betekent minder risico voor de hypotheekverstrekker. Met een dergelijk bod kan je dus de verkoper het vertrouwen geven dat je alles financieel prima op een rijtje hebt.

De maximaal te verkrijgen hypotheek hangt altijd samen met de taxatiewaarde van de woning. Wordt de woning uit het voorbeeld van zojuist bijvoorbeeld getaxeerd op €330.000,-, dan kan je een hypotheek krijgen van maximaal €330.000,-. Als je €350.000,- hebt geboden, dan betekent dat dus dat je €20.000,- eigen geld moet inleggen om de koop door te kunnen laten gaan. Wanneer jij €350.000,- biedt met een dito voorbehouden, dan geef je dus eigenlijk al aan dat het financieel erg lastig gaat worden als de taxatiewaarde lager wordt dan hetgeen jij geboden hebt. Ook daarom kan het voor een verkoper gunstig zijn als jij bied met een gedeeltelijk voorbehouden. Valt de taxatiewaarde dan namelijk lager uit dan hetgeen jij geboden hebt, dan laat je in ieder geval zien dat je het verschil met eigen geld zou kunnen overbruggen.

Conclusie

Eigenlijk is er geen conclusie. Hoewel het misschien lijkt dat je de meeste kans maakt wanneer je zonder of met een gedeeltelijk voorbehouden biedt, is er geen algemene ‘beste keuze’ als het om het financieringsvoorbehoud gaat. Het bieden zonder voorbehoud kan namelijk ook weer risico’s met zich meebrengen. Wanneer je een bod wil uitbrengen dan raden we altijd aan om met je aankoopmakelaar te overleggen en om bij je financieel adviseur helder te hebben waar je financiële grenzen liggen.

Lees meer blogs

Verdubbeling inzet aankoopmakelaar door krappe woningmarkt

Het percentage woningverkopen met tussenkomst van een aankoopmakelaar is de afgelopen jaren landelijk flink gestegen.  Werd in 2012 bij...

lees verder

Meer woningaanbod in 2022

Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten. De afbeeldingen openen op een nieuwe pagina.   Op 7 april...

lees verder

Bekijk hier onze 3 overzichtelijke pakketten

Starterspakket

€ 1.995

De oplossing voor starters op de woningmarkt. Scherpste prijs, korte lijnen, maximale ondersteuning, maximaal resultaat

Full-service-pakket

€ 2.795

Altijd een specialist bij de hand. Onafhankelijk, bouwkundig oordeel, scherpste prijs, flexibel en deskundig

Premium pakket

vanaf € 2.950

Onbeperkt bezichtigen, inclusief notariskosten, meer dan een aankoopmakelaar. Prijs op aanvraag, neem contact op.