Guidan Aankoopmakelaar
16 november 2021

Extra zekerheid met NHG

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en fungeert als vangnet voor het geval jij om wat voor een reden dan ook niet meer in staat bent om je hypotheek af te lossen. Denk aan het verliezen van je baan of bij een scheiding. Naast dat het voor jou een vangnet is, geeft het ook een bepaalde zekerheid voor de hypotheekverstrekker. Op het moment dat jij niet meer in staat bent om je hypotheek af te lossen, dan kan NHG namelijk bijspringen. Met andere woorden: de hypotheek wordt altijd terugbetaald.

Voordelen van kopen met NHG

  • De hypotheek wordt altijd terugbetaald.
  • Is bij gedwongen verkoop de opbrengst lager dan je lopende hypotheek, dan kan de restschuld worden kwijtgescholden.
  • Je kan korting ontvangen op je hypotheekrente.

Nadelen van kopen met NHG

  • Het afsluiten van een NHG kost geld. Vanaf 1 januari 2022 geldt een eenmalige premie van 0,6% over het totale hypotheekbedrag. Daarentegen is deze wel weer aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Voorwaarden voor het verkrijgen van NHG

Zoals je wellicht verwacht had, geldt er een aantal voorwaarden voor het verkrijgen van NHG. Zo mag de koopsom of marktwaarde van de te kopen woning niet boven de €325.000,- (2021) liggen. Vanaf 1 januari 2022 geldt een koopsom van €355.000,-. Dit noemen we de NHG-grens. Wil je energiebesparende maatregelen laten meefinancieren, dan gelden voor 2021 en 2022 bedragen van respectievelijk €344.500,- en €376.300,-. Naast de NHG-grens is onder andere een belangrijke voorwaarde dat de betreffende woning je hoofdverblijf is.

Al met al geeft het kopen met NHG dus een financiële zekerheid. Naast bovenstaande voorwaarden zijn er uiteraard nog meer. We adviseren om hierover in gesprek te gaan met je financieel adviseur. Hij of zij kan je hier het fijne van uitleggen en voor jouw specifieke situatie bekijken wat wel of niet mogelijk is.

Lees meer blogs

Overdrachtsbelasting, hoe zit dat nou?

0%, 2% of 8%, hoeveel moet ik betalen? Of en hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen, is afhankelijk van meerdere...

lees verder

Verdubbeling inzet aankoopmakelaar door krappe woningmarkt

Het percentage woningverkopen met tussenkomst van een aankoopmakelaar is de afgelopen jaren landelijk flink gestegen.  Werd in 2012 bij...

lees verder

Bekijk hier onze 3 overzichtelijke pakketten

Starterspakket

€ 1.995

De oplossing voor starters op de woningmarkt. Scherpste prijs, korte lijnen, maximale ondersteuning, maximaal resultaat

Full-service-pakket

€ 2.795

Altijd een specialist bij de hand. Onafhankelijk, bouwkundig oordeel, scherpste prijs, flexibel en deskundig

Premium pakket

vanaf € 2.950

Onbeperkt bezichtigen, inclusief notariskosten, meer dan een aankoopmakelaar. Prijs op aanvraag, neem contact op.