Guidan Aankoopmakelaar
10 oktober 2021

Wat zijn de kosten koper?

Wat is kosten koper?

Ben je op zoek naar een woning, dan zie je achter vrijwel elke vraagprijs ‘k.k.’ staan, oftewel ‘kosten koper’. Als je dat ziet staan, dan betekent dat dat je als koper van de woning de overdrachtsbelasting betaalt alsmede de kosten van de notaris en het Kadaster. Aangezien je momenteel maximaal 100 procent van de woningwaarde kan lenen, komt het erop neer dat je de kosten koper uit eigen middelen moet betalen.

Hoe hoog is het bedrag van kosten koper?

Officieel gezien vallen enkel de overdrachtsbelasting, de notariskosten en de kosten voor het Kadaster onder de kosten koper. Hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen, is afhankelijk van meerdere factoren. In onze blog over overdrachtsbelasting kan je lezen wat op jou van toepassing is. Aangezien 2 procent overdrachtsbelasting het vaakst voorkomt, gaan we daar in dit geval even van uit. Vervolgens betaal je de notariskosten, deze kunnen per notaris flink uiteenlopen. Inventariseer van tevoren dus goed. Voor het voorbeeld gaan we uit van een grof gemiddelde van €1.000, inclusief de kadasterkosten. Koop je een woning van €300.000, dan bedraagt de kosten koper dus al zo €7.000 (2% overdrachtsbelasting plus de notaris- en kadasterkosten).

Overige aankoopkosten

Het blijft vaak niet enkel bij de officiële kosten koper. Daarnaast kan het namelijk zo zijn dat je gebruik hebt gemaakt van de diensten van een aankoopmakelaar. Vervolgens moet je rekening houden met de kosten voor een hypotheekadviseur, de eventuele aanvraag van een bankgarantie of NHG, kosten voor een taxatie en als het nodig is een bouwkundig rapport. Al met al bedraagt dit bij elkaar gemiddeld zo’n 6% van de totale koopsom. Bij een woning van €300.000 komt dit neer op €18.000 extra kosten. Handig om te weten als je voor jezelf het financiële plaatje helder wilt hebben.

We raden altijd aan om je financieel adviseur met je mee te laten kijken omtrent jouw financiële mogelijkheden inzake het kopen van een woning.

Lees meer blogs

Hoe doe ik een bod op een huis?

Ben je erg enthousiast geworden van een woning die je net bezichtigd hebt? Dan is de volgende stap het...

lees verder

Ik heb een koopovereenkomst getekend, wat nu?

Wanneer je je handtekening onder de koopovereenkomst hebt gezet is de zoektocht naar een woning in principe voorbij, maar...

lees verder

Bekijk hier onze 3 overzichtelijke pakketten

Starterspakket

€ 1.995

De oplossing voor starters op de woningmarkt. Scherpste prijs, korte lijnen, maximale ondersteuning, maximaal resultaat

Full-service-pakket

€ 2.795

Altijd een specialist bij de hand. Onafhankelijk, bouwkundig oordeel, scherpste prijs, flexibel en deskundig

Premium pakket

vanaf € 2.950

Onbeperkt bezichtigen, inclusief notariskosten, meer dan een aankoopmakelaar. Prijs op aanvraag, neem contact op.