Guidan Aankoopmakelaar
1 december 2021

Meer dan 10% overbieden is de norm

Iedereen weet onderhand wel hoe de woningmarkt momenteel in elkaar zit. Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Houd er dan rekening mee dat je meer geld kwijt bent dan je lief is. Het is dus wel duidelijk dat de kans groot is dat je flink moet overbieden om je droomhuis te kopen, maar hoe diep moet je nou eigenlijk in de buidel tasten? Om hier meer inzicht in te krijgen hebben wij de cijfers van het afgelopen jaar eens goed bekeken. Deze delen we graag met jullie.

Aantal verkopen

Hoeveel wordt er überhaupt nog verkocht? Om deze vraag te beantwoorden hebben wij gekeken naar het aantal verkochte bestaande woningen in Deventer en Apeldoorn. In onderstaande grafiek valt direct op dat het aantal verkopen in het afgelopen jaar is gedaald. In totaal is in Apeldoorn met 1279 woningen bijna het dubbele aantal bestaande woningen verkocht ten opzichte van de 660 verkopen in Deventer. Het aantal verkochte woningen is in Q3 in Apeldoorn en Deventer met respectievelijk 25% en 29% gedaald ten opzichte van Q1.

Ten opzichte van dezelfde periode in 2020 zijn er in Apeldoorn 24% en in Deventer 26% minder bestaande woningen verkocht. Dit laat zien hoe de markt in het afgelopen jaar krapper is geworden. Zowel Apeldoorn als Deventer laat een stijging zien in het aantal verkopen in oktober en november ten opzichte van de drie maanden ervoor, hetgeen een hoger verkoopaantal in Q4 zou kunnen betekenen. Begin januari 2022 zullen we dit kunnen bevestigen dan wel ontkrachten.

Hoeveel moet ik overbieden?

Als je eenmaal je zinnen hebt gezet op een zojuist bezichtigde woning, dan komt de lastigste vraag: hoeveel moet ik bieden om de nieuwe bewoner te worden?
Allereerst is het goed om te weten dat in de afgelopen drie maanden op ruim 80% van de te koop staande woningen een bod is uitgebracht dat hoger was dan de vraagprijs. In Deventer schommelt dit percentage ongeveer het gehele jaar 2021 al tussen de 80 en 90 procent. In Apeldoorn is echter een flinke stijging te zien van een kleine 60% in januari naar ruim 80% in november. Serieuze cijfer in ieder geval! Nog steeds is dan de vraag, hoevéél moet ik dan overbieden? In onderstaande grafiek is weergegeven hoeveel procent er gemiddeld boven de vraagprijs is geboden in 2021 in zowel Apeldoorn als Deventer.

Zoals je kan zien komt het verloop van de stijging sterk overeen met elkaar, maar moet je in Deventer, uitgaande van het gemiddelde, nog wat meer inleggen dan in Apeldoorn. Ook deze percentages zijn flink gestegen ten opzichte van het jaar 2020, waar de gemiddelde percentages zo rond de 5 à 7% lagen. Houd er wel rekening mee dat bovenstaande percentages gemiddelden zijn, er zijn natuurlijk altijd uitschieters naar zowel boven als beneden. Zo kunnen de percentages zelfs oplopen tot wel ruim 30%! Daarnaast maakt het ook nog uit in welke prijsklasse je een woning zoekt. Zo wordt er gemiddeld meer overboden op woningen met een vraagprijs tot €250.000 dan bijvoorbeeld op woningen tussen de €350.000 en €500.000.

Conclusie

Wil je in de huidige markt een goede kans maken, houd er dan rekening mee dat je gemiddeld meer dan 10% (in Deventer zelfs 15%) moet overbieden. Geen leuke cijfers, maar helaas wel de realiteit. Mocht je een bod willen uitbrengen op je droomhuis, ga dan in overleg met je aankoopmakelaar. Hij kan je altijd nog extra informatie geven om je zo goed mogelijk te adviseren.

 

Lees meer blogs

Het aankoopproces in 8 stappen

Een nieuwe woning kopen doe je niet dagelijks, het is een flinke investering waar je (hopelijk) lange tijd van...

lees verder

Extra zekerheid met NHG

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en fungeert als vangnet voor het geval jij om wat voor een reden...

lees verder

Bekijk hier onze 3 overzichtelijke pakketten

Starterspakket

€ 1.995

De oplossing voor starters op de woningmarkt. Scherpste prijs, korte lijnen, maximale ondersteuning, maximaal resultaat

Full-service-pakket

€ 2.795

Altijd een specialist bij de hand. Onafhankelijk, bouwkundig oordeel, scherpste prijs, flexibel en deskundig

Premium pakket

vanaf € 2.950

Onbeperkt bezichtigen, inclusief notariskosten, meer dan een aankoopmakelaar. Prijs op aanvraag, neem contact op.