Guidan Aankoopmakelaar
3 december 2021

Overdrachtsbelasting, hoe zit dat nou?

0%, 2% of 8%, hoeveel moet ik betalen? Of en hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen, is afhankelijk van meerdere factoren. Onderstaand lees je hoe voor jou de vork in de steel zit.

Koopstarters

Het wordt vaak in het nieuws en op het internet benoemd: koopstarters hebben het momenteel erg moeilijk op de woningmarkt. Gelukkig wordt er toch wel een beetje rekening gehouden met jou, want de overdrachtsbelasting die je moet betalen is welgeteld 0%. Super toch? Hier is wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo geldt er een zelfbewoningsplicht voor de woning die je koopt, moet je tussen de 18 en 35 jaar oud zijn (eigenlijk maximaal 34 jaar en 364 dagen ten tijden van de levering) én mag de aankoopprijs van de woning niet meer dan €400.000,- bedragen. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan scheelt dat je toch weer een paar duizend euro.

Doorstromers en andere koopsituaties

Voldoe je niet aan de bovengenoemde voorwaarden, omdat je bijvoorbeeld 35 jaar of ouder bent of omdat de aankoopprijs boven de € 400.000,– ligt, dan geldt voor jou een tarief van 2%. Het enige waar je dan aan moet voldoen, is dat je zelf in de woning gaat wonen. Doe je dit niet en koop je een woning bijvoorbeeld in de vorm van een belegging of als recreatiewoning? Dan vraagt de fiscus jou om 8% overdrachtsbelasting te betalen. Ook wanneer je een stuk (bouw)grond wil kopen geldt de laatstgenoemde 8%.

Ik ben koopstarter, maar mijn partner niet meer. Hoe werkt dat?

Wanneer je met zijn tweeën een huis koopt, wordt het eigendom in principe 50/50 verdeeld. Ben jij koopstarter, maar jouw partner niet meer? Dan geldt dat je over de helft van de aanschafwaarde 2% overdrachtsbelasting betaalt.

Roerende zaken

De roerende zaken zijn spullen die je van de verkoper overneemt die niet bij de basis van de woning horen. Je kan ze verplaatsen, dus noemen we ze roerend. Mocht je bij het kopen van een woning met de verkopers afspreken dat je enkele zaken van ze overneemt, zoals bijvoorbeeld meubilair of een elektrische grasmaaier, dan hoef je hierover geen overdrachtsbelasting te betalen. De koopprijs minus de waarde van de roerende zaken geeft het bedrag waarover je wél overdrachtsbelasting betaalt. Zorg hierbij wel dat de waarde van de roerende zaken goed wordt vastgelegd, de Belastingdienst kan het namelijk gaan controleren.

Lees meer blogs

Bezichtiging is meer dan ‘even kijken’

Wie een huis gaat kopen, wil natuurlijk geen ‘kat in de zak’ aantreffen. Een bezichtiging is veel meer dan...

lees verder

Verdubbeling inzet aankoopmakelaar door krappe woningmarkt

Het percentage woningverkopen met tussenkomst van een aankoopmakelaar is de afgelopen jaren landelijk flink gestegen.  Werd in 2012 bij...

lees verder