Je bent al een tijd op zoek naar een nieuwe woning, maar het is lastig om precies de woning te vinden die bij je past. Stel je bent bij een bezichtiging en alles lijkt perfect, totdat je de zolderruimte eigenlijk wel erg krap vindt. Of misschien mis je op de begane grond wel wat ruimte. Jammer, op naar de volgende woning… Of, je gaat verbouwen!
Een dakkapel kan namelijk ruimtelijk al heel veel schelen op de zolderruimte, zo creëer je zelfs een extra volwaardige kamer op de bovenste verdieping. Dat is een super mooie oplossing als de kleine zolderruimte het enige was dat je tegenhield om te gaan bieden. Hetzelfde geldt voor de begane grond. Mis je daar inderdaad wat ruimte? Denk eens aan de mogelijkheden van een (kleine) uitbouw. Ook dit kan, zeker voor het oog, erg veel extra ruimte geven.
Vergunning bouwplannen
Er is alleen één maar: bouwen mag niet altijd zomaar. Je moet dan een vergunning aanvragen bij de gemeente om je bouwplannen werkelijkheid te laten worden. Dat maakt het lastig om tijdens een bezichtiging al te bepalen of je plannen wel uitgevoerd kunnen worden. Wat als je de woning koopt en de gemeente jou achteraf meldt dat je niet mag uitbouwen zoals jij dat voor ogen had? Dat is natuurlijk hartstikke vervelend, maar gelukkig mag je enkele zaken ook zonder vergunning (laten) uitvoeren. In deze blog willen we je informeren over enkele vergunningsvrije verbouwingen. Wil je goed voorbereid op stap, een aankoopmakelaar heeft veel kennis van zaken en kan je snel en adequaat adviseren in het aankooptraject.
Is een dakkapel vergunningsvrij
Laten we dan meteen beginnen met die kleine zolderruimte waar je graag een extra kamer met veel licht van zou willen maken. Op enkele uitzonderingen na, mag je een dakkapel aan de voor- en zijkant van de woning meestal niet vergunningvrij plaatsen. Op het achterdakvlak of een zijdakvlak dat niet aan openbaar toegankelijk gebied grenst (denk aan de weg, openbaar groen of een kanaal/rivier) mag je wel vergunningvrij een dakkapel plaatsen, zij het onder enkele voorwaarden:
- De dakkapel moet een plat dak hebben;
- De dakkapel mag vanaf de voet tot bovenkant niet hoger zijn dan 1,75 meter;
- De onderzijde van de dakkapel moet tussen de 0,5 en 1,0 meter boven de dakvoet geplaatst worden (dakvoet is het punt waar het dak eindigt in de gootsteen);
- Ook aan de bovenzijde moet de dakkapel minstens 0,5 meter onder de nok geplaatst worden (verticaal gemeten);
- De zijkanten van de dakkapel moeten minstens 0,5 meter van de zijkanten van het dak eindigen;
- Dakkapellen mogen niet geplaatst worden op woonwagens of recreatieve woningen.
Aanbouw vergunningsvrij
Als je op de begane grond wat meer ruimte wil, dan zijn daar ook zeker vergunningvrije mogelijkheden voor. Wel gelden hier iets meer regels voor dan bij een dakkapel. Allereerst is het belangrijk om te weten dat als je vergunningvrij wil bouwen, je je qua locatie sowieso moet richten op het zogenaamde achtererfgebied. Die is bij een rijtjeshuis gemakkelijk te bepalen, namelijk simpel gezegd: de achtertuin. In andere gevallen zitten er wat meer regels aan om te bepalen wat het achtererfgebied is, daarvoor raad ik aan om hier een kijkje te nemen.
Nu duidelijk is wáár je mag bouwen, is het ook belangrijk om te weten hoe groot je mag bouwen. Hierbij wordt altijd gekeken naar het bebouwingsgebied: dat is de oppervlakte van het achtererfgebied plus eventueel eerder gezette bouwwerken (bij een achtertuin van 80 m2 met een eerder aangebouwde serre van 20 m2 bestaat het bebouwingsgebied dus uit 100 m2).
De maximale grootte
Wat is de maximale grootte die je mag aanbouwen? Dat verschilt per grootte van het bebouwingsgebied:
- Heeft het bebouwingsgebied een oppervlakte tot en met 100 m2, dan mag je op maximaal 50% van het bebouwingsgebied aanbouwen. Heb je reeds een aanbouw laten plaatsen van 20 m2, dan betekent dat dat je nog 30 m2 ‘tegoed’ hebt.
- Heeft het bebouwingsgebied een oppervlakte vanaf 100 m2 tot en met 300 m2, dan mag je 50 m2 bouwen plus 20% van het aantal vierkante meters boven de 100 m2. Stel je hebt een bebouwingsgebied van 180 m2, dan mag je dus 66 m2 bouwen: 50 + (20% x 80).
- Heeft het bebouwingsgebied een oppervlakte groter dan 300 m2, dan mag je 90 m2 bouwen plus 10% van het aantal vierkante meters boven de 300 m2 (met een maximum van 150 m2). Stel je hebt een bebouwingsgebied van 450 m2, dan mag je dus 105 m2 meter bouwen: 90 + (10% x 150).
De maximale hoogte
Zoals gezegd heb je met aardig wat regels te maken wanneer je vergunningvrij wil aanbouwen. Zo is ook belangrijk om te weten hoe hoog je mag bouwen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen twee mogelijke scenario’s:
- Bouw je binnen 4 meter vanaf de hoofdwoning? Dan mag de aanbouw niet hoger uitkomen dan 30 cm boven de vloer tussen de begane grond en eerste verdieping. Bestaat de hoofdwoning maar uit één bouwlaag, dan mag de aanbouw hier sowieso niet bovenuit komen. Verder geldt dat je vergunningvrij tot maximaal 5 meter hoog mag bouwen.
- Bouw je buiten de 4 meter vanaf de hoofdwoning? Dan mag je sowieso bouwen tot 3 meter hoogte. Wil je hoger bouwen, dan moet je je houden aan specifieke regels omtrent de dakvorm en het feit dat het je buren niet mag hinderen door bijvoorbeeld te veel zonlicht tegen te houden. De hoogte van de daknok mag in ieder geval maximaal 5 meter hoog zijn of wordt berekent volgens: (afstand daknok tot perceelsgrens in meters x 0,47) + 3. Stel de afstand bedraagt 4 meter, dan mag de daknok dus (4 x 0,47) + 3 = 4,88 m hoog zijn. Het laagste punt van het dak mag niet hoger dan 3 meter zijn.
Wat mag je bouwen?
minder dan 4 meter vanaf de hoofdwoning:
- (bij)keuken
- serre
- uitbouw woonkamer
meer dan 4 meter vanaf de hoofdwoning:
- berging
- plantenkas
- garage
- Let op: Buiten de 4 meter geldt de vaste regel dat het gebruik van het gebouw ondergeschikt moet zijn aan die van het hoofdgebouw
Let op!
Voor monumenten of beschermd dorps- of stadsgezicht gelden over het algemeen afwijkende regels. Mocht je enigszins twijfelen over het al dan niet vergunningvrij mogen uitvoeren van je bouwplannen, neem dan contact op met de betreffende gemeente om te achterhalen wat de geldende regels voor jou zijn.
Bovenstaande informatie is met zorg samengesteld en is afkomstig van de Rijksoverheid en de website van Watmagikbouwen.nl. Aan de in deze blog beschreven informatie kunnen geen rechten worden ontleend.