Wanneer jij je ideale huis gevonden hebt en een handtekening hebt gezet onder de koopovereenkomst, dan spreek je hiermee ook direct een uiterlijke datum af waarop jij je financiering geregeld moet hebben. Dit is de datum voor de ontbindende voorwaarden. Hiermee wordt bedoeld dat je op uiterlijk die datum je hypotheek geregeld moet hebben. Klinkt spannend, maar als je op tijd begint en je weet wat je hiervoor moet doen, dan valt dat best mee.
Waarschijnlijk heb je voor of tijdens je zoektocht naar je nieuwe woning al wel eens gesproken met je financieel adviseur. Hij heeft al mooi voor jou kunnen berekenen wat jij met je huidige inkomsten en eventuele schulden maximaal aan hypotheek zou kunnen krijgen. Ideaal om te weten, maar helaas neemt de hypotheekverstrekker hier nog geen genoegen mee. Hij wil namelijk ook graag weten wat de woning die je gekocht hebt waard is. Tegenwoordig kan je namelijk maximaal 100% van de waarde van het huis als hypotheek krijgen. Hier geldt een uitzondering: neem je direct energiebesparende maatregelen, dan mag je tot 6% van de waarde van de woning extra lenen, met een maximum van €9.000 euro.
Waarom taxatie bij hypotheek
Aangezien een hypotheek geen lening is van een paar tientjes, wil de hypotheekverstrekker graag zekerheid hebben. Dat is dan ook de reden dat hypotheekverstrekkers een taxatierapport willen ontvangen, waarin de waarde van de woning door een onafhankelijke en gecertificeerde taxateur is vastgesteld. Het rondkrijgen van de financiering kan een enigszins tijdrovend proces zijn, daarom is het meestal belangrijk om zo snel mogelijk een taxatie uit te laten voeren. Jouw eigen aankoopmakelaar is niet onafhankelijk en mag de door jou gekochte woning daarom niet taxeren. Wel kan je jouw aankoopmakelaar vragen om een goede taxateur voor je te benaderen. Door zijn grote netwerk is dit vervolgens vaak snel geregeld.
Hoe verloopt een taxatie?
De taxateur maakt een afspraak met de huidige eigenaar van de te taxeren woning. Vervolgens let hij tijdens de taxatie op onder andere de staat van onderhoud, de oppervlakte, de constructie, de gebruikte materialen, de mate van isolatie en de ligging. Deze factoren zijn stuk voor stuk bepalend voor de waarde van de woning. Na het inspecteren van de woning werkt hij op kantoor het taxatierapport uit. Wanneer hij klaar is wordt het rapport door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) gecontroleerd en, indien juist bevonden, gevalideerd. Vervolgens ontvang jij het rapport en kan je deze delen met je financieel adviseur of hypotheekverstrekker.
Overige redenen voor een taxatie
Naast het kopen van een huis kunnen er ook andere redenen zijn waarvoor een taxatierapport vereist is. Ben je bijvoorbeeld van plan om je woning te verbouwen en wil je hiervoor je huidige hypotheek verhogen? Ook dan wordt een taxatierapport gevraagd. Wanneer jij je woning wil verkopen kan het ook van pas komen om een taxatie aan te vragen. Dit is niet verplicht, maar kan je wel helpen bij het bepalen van de vraagprijs. Tenslotte kan ook het oversluiten van je hypotheek reden zijn om een taxatie te laten uitvoeren.
Taxatie aanvragen
Heb jij een gevalideerde taxatie nodig? Vraag deze dan eenvoudig aan via onze website. Wij zullen het proces vervolgens zo snel mogelijk voor je in gang zetten.