Guidan Aankoopmakelaar
3 februari 2022

10% overbieden is nog steeds de norm

Begin december van het afgelopen jaar hebben wij een blog geschreven met betrekking tot de marktcijfers van 2021. Aangezien het jaar nog niet helemaal afgelopen was, konden wij enkel de cijfers van Q1, 2 en 3 voor jullie op een rijtje zetten. Nu we het jaar al even achter ons hebben gelaten en alle cijfers bekend zijn, willen we jullie middels deze blog ook nog informeren over Q4.

Aantal verkopen

In de vorige blog was te zien dat het aantal verkochte bestaande woningen gedurende het jaar steeds minder werd. Dit gold voor zowel Apeldoorn als Deventer. Q4 heeft echter verandering gebracht in deze trend: in beide plaatsen werd er weer meer verkocht! We hopen dat deze trend zich voortzet, dat maakt het vinden van jouw nieuwe woning wellicht wat makkelijker in deze krappe markt.

Hoeveel moet ik overbieden?

Er zijn dus weer wat meer woningen in de verkoop gegaan, maar betekent dit dan ook dat je minder had moeten overbieden dan de voorgaande maanden? In onderstaande grafiek hebben wij de maand december toegevoegd. Voor zowel Apeldoorn als Deventer is er geen schokkende stijging of daling in het gemiddelde percentage te zien. Q4 lijkt hierdoor redelijk stabiel, nu is het de vraag wat het begin van het huidige jaar ons gaat brengen. Ben je momenteel op zoek naar een woning en weet je niet goed hoeveel je moet bieden? Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen!

Het aantal keren dat wordt overboden lijkt in het laatste kwartaal van het jaar wel iets gedaald te zijn. Waar in Q3 in Apeldoorn en Deventer nog respectievelijk op 89% en 85% van de woningen overboden werd, liggen deze percentages nu op 86% en 81%. Weliswaar een klein verschil, maar wel de eerste daling in 2021!

Conclusie bieden boven vraagprijs

Zoals het er nu naar uitziet is de conclusie nog niet erg anders dan twee maanden terug. Nog steeds is het goed om rekening te houden met een bod van gemiddeld 10% (in Deventer 15%) boven de vraagprijs. Ook als aankoopmakelaar worden we zo nu en dan nog verrast door de hoge bedragen die geboden worden, daarom is het goed om te beseffen dat bovengenoemde getallen gemiddelden zijn. Ben je van plan om een bod uit te brengen op een woning, neem dan een aankoopmakelaar onder de arm. Hij kan je met zijn kennis goed adviseren over een passend bod zodat je niet te veel betaalt.

Lees meer blogs

Kentering op woningmarkt Stedendriehoek lijkt zichtbaar

Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten. De afbeeldingen openen op een nieuwe pagina.   Zoals gewoonlijk zijn...

lees verder

Ik heb een koopovereenkomst getekend, wat nu?

Wanneer je je handtekening onder de koopovereenkomst hebt gezet is de zoektocht naar een woning in principe voorbij, maar...

lees verder

Bekijk hier onze 3 overzichtelijke pakketten

Starterspakket

€ 1.995

De oplossing voor starters op de woningmarkt. Scherpste prijs, korte lijnen, maximale ondersteuning, maximaal resultaat

Full-service-pakket

€ 2.795

Altijd een specialist bij de hand. Onafhankelijk, bouwkundig oordeel, scherpste prijs, flexibel en deskundig

Premium pakket

vanaf € 2.950

Onbeperkt bezichtigen, inclusief notariskosten, meer dan een aankoopmakelaar. Prijs op aanvraag, neem contact op.