Guidan Aankoopmakelaar
8 december 2021

Het aankoopproces in 8 stappen

Een nieuwe woning kopen doe je niet dagelijks, het is een flinke investering waar je (hopelijk) lange tijd van kan genieten. Aangezien een nieuwe woning kopen voor veel mensen een bijzondere aangelegenheid is, kan dit soms ook best wel spannend zijn. Vaak scheelt het al een heleboel als je weet waar je aan toe bent. In deze blog willen wij jou dan ook meenemen in het aankoopproces, zodat je voor zo min mogelijk verrassingen komt te staan.

Stap 1: Voorbereiden

We weten hoe leuk het is om Funda af te struinen en op zoek te gaan naar die ene woning waar je hart sneller van gaat kloppen, maar voordat je dit gaat doen raden wij je aan om eerst eens met een financieel adviseur in gesprek te gaan en in kaart te brengen wat überhaupt je budget is. Dat klinkt misschien niet zo leuk als eindeloos door het aanbod van Funda klikken, maar het is super belangrijk! Zo weet je in welke prijsklasse je een woning kan gaan zoeken en kan je ook snel schakelen op het moment dat je een potentieel nieuwe woning gevonden hebt.

Naast de financiële voorbereidingen raden wij ook aan om, voordat je serieus gaat bieden, diverse woningen binnen jouw zojuist bepaalde prijsklasse te gaan bekijken. Op die manier krijg je voor jezelf een beter beeld wat je nou precies zoekt, want dat je op de eerste de beste woning verliefd wordt is nou eenmaal niet hoe het meestal gaat. Leer je eigen wensen kennen!

Stap 2: Het actief zoeken naar je nieuwe woning

We hebben het al eerder genoemd: Funda. Iedereen kent het wel, je vult een aantal zoekcriteria in en je krijgt het actuele aanbied direct te zien. Makkelijk om zelf te doen toch? Mocht je de woning willen bezichtigen, dan kan het echter voorkomen dat de verkopend makelaar jou moet vertellen dat er geen plekje meer voor je vrij is. Gek, denk je, zo lang staat de woning nog niet online. Helaas is dit in de huidige markt wel wat we zien. Met jou zijn er vele anderen die een woning zoeken en zo kan het aantal bezichtigingsmogelijkheden snel vollopen.

Een andere mogelijkheid is om een NVM-aankoopmakelaar in te schakelen. Door de kennis van de plaatselijke markt en het grote netwerk is hij altijd als eerste op de hoogte wanneer er nieuwe woningen beschikbaar komen. Vaak is dit al bekend, voordat de woning op Funda wordt geplaatst. Daarnaast leert ook de aankoopmakelaar jouw woonwensen en budget kennen, waardoor hij vaak al snel kan inschatten of een bepaalde woning wel of niet bij jou past. Handig, zo’n sparringpartner!

Stap 3: Het bezichtigen van de woning

Op het moment is het gebruikelijk dat je tijdens een bezichtiging een half uurtje door de woning kan lopen. Best kort als je bedenkt dat een huis kopen een grote investering is. In dat halve uur wil je zoveel mogelijk te weten komen over de woning. Zie je jezelf daar wonen? Is de woonkamer groot genoeg? Waar komt de hond te liggen? Kunnen we al onze spullen hier wel in kwijt? Terwijl jij je probeert in te beelden hoe je in de woning gaat wonen, is ineens de tijd voorbij en heb je niet goed kunnen kijken naar de staat van de woning.

Als je tijdens de bezichtiging een NVM-aankoopmakelaar meeneemt, neemt hij daarmee veel stress voor je weg. Jij kan je richten op het gevoel dat je bij de woning krijgt en de makelaar kan jou met zijn bouwkundig inzicht vertellen hoe de woning eraan toe is. Dit maakt de beperkte tijd die je hebt een stuk waardevoller! Zo kom je na de aankoop van een woning voor zo weinig mogelijk verrassingen te staan.

Stap 4: Uitgebreid onderzoek

Wanneer jij serieus geïnteresseerd bent in de zojuist bezichtigde woning, kan je NVM-aankoopmakelaar voor jou op onderzoek uitgaan of er nog bijzonderheden zijn waar je vanaf moet weten. Denk hierbij aan privaat- en publiekrechtelijke bepalingen, of enig onderzoek naar de Vereniging van Eigenaren wanneer je een appartement wil kopen. Vaak is dit informatie waar je zelf veel tijd in moet stoppen om helder te krijgen wat er nou eigenlijk staat. Voor de makelaar is dit dagelijkse kost, dus kan hij je goed informeren.

Stap 5: Een bod uitbrengen

Wanneer al het onderzoek verricht is en je bent nog steeds enthousiast over de woning, dan is het tijd om een goed bod op tafel te leggen. De NVM-makelaar kan jou adviseren over de waarde van een woning. Dit doet hij door te kijken naar andere woningen in de buurt en op basis van hetgeen hij tijdens de bezichtiging gezien heeft. Vervolgens is het aan jou om te bepalen wat jij voor de woning over hebt, het is tenslotte jouw geld waar je het huis mee gaat kopen.

Naast het vaststellen van een bod, zijn ook andere voorwaarden van belang. Per wanneer zou je in de woning willen trekken? Bied je met of zonder financieringsvoorbehoud? Is een bouwtechnische keuring wenselijk? Om het bod in zijn totaliteit te vormen, raden we je aan te overleggen met je aankoopmakelaar en/of financieel adviseur.

Stap 6: De koopovereenkomst

Als de verkoper jouw bod over alle andere verkiest, dan heb je in ieder geval al een mondeling akkoord bereikt. Een mondeling akkoord is echter niet bindend, een vereiste bij het kopen van een woning is om de afspraken schriftelijk vast te leggen. Zo’n schriftelijke overeenkomst kent vele juridische teksten die de NVM-aankoopmakelaar graag met je doorspreekt. Zo weet je tot in detail waar je voor tekent, ook wel zo fijn. Volgens de wet is bepaald dat je ondanks uitgebreid vooronderzoek nog altijd drie dagen bedenktijd hebt vanaf het moment van tekenen. Binnen dit termijn mag je zonder geldige reden en verdere gevolgen de koop ontbinden.

Stap 7: Financiering van het huis

Is het bod geaccepteerd, dan is het in orde maken van de financiering de volgende stap. Meestal wordt hiervoor een hypotheek afgesloten die momenteel tot 100% van de woningwaarde kan worden ingezet. Dit is een stap waar met name je hypotheekadviseur een belangrijke rol speelt. Hou er rekening mee dat een hypotheekaanvraag ongeveer 4 tot 8 weken in beslag neemt.

Voor je hypotheekaanvraag heb je een taxatiewaarde nodig. Je NVM-aankoopmakelaar heeft vaak goed contact met plaatselijke taxateurs, waardoor er snel geschakeld kan worden wanneer er een taxatierapport opgesteld moet worden.

Naast de kosten voor de taxateur krijg je hoogstwaarschijnlijk ook te maken met de kosten koper.

Stap 8: De overdracht

Wanneer de drie dagen bedenktijd voorbij is, je hypotheek rond is en op geen andere wijze de koop nog ontbonden kan worden, is het tijd voor geduld. Dit is namelijk het moment dat je naast wachten tot de sleuteloverdracht plaatsvindt, niet veel meer hoeft te doen.

Enkele dagen voor de overdracht bij de notaris, ontvang je van laatstgenoemde een conceptversie van de leveringsakte en een nota van afrekening. Vlak voor de overdracht, meestal om en nabij een uur ervoor, kan je nog een laatste ronde door je bijna nieuwe woning lopen. Hier zijn ook altijd de verkoper en verkopend makelaar bij aanwezig en mocht je die hebben: je NVM-aankoopmakelaar. Tijdens deze laatste ronde wordt gecheckt of de woning wordt opgeleverd in de staat waarvoor jij getekend hebt. Aansluitend ga je naar de notaris om de laatste officiële handtekening te zetten en de woning is van jou!

Lees meer blogs

Ik heb een koopovereenkomst getekend, wat nu?

Wanneer je je handtekening onder de koopovereenkomst hebt gezet is de zoektocht naar een woning in principe voorbij, maar...

lees verder

Waarom huis taxeren?

Wanneer jij je ideale huis gevonden hebt en een handtekening hebt gezet onder de koopovereenkomst, dan spreek je hiermee...

lees verder

Bekijk hier onze 3 overzichtelijke pakketten

Starterspakket

€ 1.995

De oplossing voor starters op de woningmarkt. Scherpste prijs, korte lijnen, maximale ondersteuning, maximaal resultaat

Full-service-pakket

€ 2.795

Altijd een specialist bij de hand. Onafhankelijk, bouwkundig oordeel, scherpste prijs, flexibel en deskundig

Premium pakket

vanaf € 2.950

Onbeperkt bezichtigen, inclusief notariskosten, meer dan een aankoopmakelaar. Prijs op aanvraag, neem contact op.