Guidan Aankoopmakelaar
10 februari 2022

Huis kopen in de gemeente Voorst

Onlangs hebben wij een bericht geplaatst over het feit dat 10% overbieden nog steeds de norm is. Dit had betrekking op de steden Apeldoorn en Deventer. Nu willen we jullie graag meenemen naar een andere plaats binnen ons werkgebied: Twello. Twello is ten opzichte van Apeldoorn en Deventer wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Al voor vele jaren is het duurder om een woning in Twello te kopen dan in de omliggende steden. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat je in Twello meer ruimte vindt dan in bijvoorbeeld Apeldoorn en Deventer, maar dat er toch voldoende voorzieningen en verbindingen in de buurt te vinden zijn.

Twello is echter een stuk kleiner en kent daardoor minder beweging op de woningmarkt. Daarom hebben we ervoor gekozen om de gehele gemeente Voorst te bekijken. Onder de gemeente Voorst vallen de plaatsen Voorst, Bussloo, De Vecht, Klarenbeek (deels), Nijbroek, Terwolde, Teuge, Twello, Wilp en Wilp-Achterhoek. Zoveel plaatsen zouden toch veel marktinformatie kunnen geven zou je denken, maar niets is minder waar. Ook nu blijven er niet bijzonder veel woningtransacties over, daarom hebben we ervoor gekozen om enkel data te delen dat per kwartaal berekend is. Op die manier kunnen we een zo representatief mogelijk beeld schetsen.

Aantal verkopen

Nu we hebben geschreven dat er niet zoveel wordt verkocht in de gemeente Voorst, is het natuurlijk wel interessant om te kijken hoeveel ‘niet zoveel’ dan is. In 2021 zijn in de gemeente Voorst welgeteld 204 woningen verkocht. In dezelfde periode van vorig jaar zijn er 285 woningen verkocht, een daling van maar liefst 28% dus. Als we kijken naar het verschil tussen Q1 van 2021 en Q4 van 2021, dan is een daling te zien van 54% in het aantal verkochte bestaande woningen. Zo laat de gemeente Voorst een enigszins andere trend zien dan Apeldoorn en Deventer, aangezien ook in Q4 nog steeds een daling te zien is waar in de omliggende steden weer wat meer verkocht werd. Laten we hopen dat deze trend in 2022 omkeert in Voorst.

Aantal verkochte woningen Gemeente Voorst 2021

Hoeveel moet ik overbieden?

Nu zijn we wederom aangekomen bij de hamvraag: hoeveel moet ik overbieden? Waar in Apeldoorn en Deventer momenteel op ruim 80% van de woningen overboden wordt, ligt dat percentage in de gemeente Voorst iets lager, namelijk rond de 65%. Ook hier is de 65% behaald na een flinke groei in het aantal overbiedingen. In 2020 werd in de gemeente Voorst namelijk 12 tot 36 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Hier is dus duidelijk te krapte van de markt terug te zien in de verkoopprijzen. Naast het gegeven hoe vaak er wordt overboden, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe veel er wordt overboden. In onderstaande grafiek zijn de cijfers te zien met betrekking tot 2021.

Woningmarkt Gemeente Voorst

Aangezien er op maandelijks niveau te weinig transacties zijn om er conclusies aan te hangen, hebben we enkel de kwartaalcijfers weergegeven. Hierdoor is het verloop minder goed te zien, maar helder is wel dat er een duidelijke stijging te zien is gedurende het jaar 2021. In 2020 lagen deze percentages nog rond de 3%. Ook hier is het van belang om er rekening mee te houden dat percentages in bovenstaande grafiek gemiddelden zijn en er dus altijd uitschieters zowel naar boven als naar beneden kunnen plaatsvinden. Goed om te zien is dat de hoogte van de overbiedingen wel enigszins gedaald is in Q4. We zijn benieuwd hoe deze lijn zich verder ontwikkeld in het nieuwe jaar, we houden je op de hoogte!

Conclusie

Ben je van plan om een woning te kopen in de gemeente Voorst? Houd er dan rekening mee dat je vanwege het geringe aanbod geduld moet hebben met het vinden van je ideale woning. Vervolgens moet je naar verwachting ook hier gemiddeld zo’n 9 à 10% boven de vraagprijs bieden om kans te maken op de woning. Uiteraard gaat de hoogte van de bieding ook gepaard met de populariteit van een woning. Mocht je een bod willen uitbrengen op je droomhuis, ga dan in overleg met je aankoopmakelaar. Hij kan je altijd nog extra informatie geven om je zo goed mogelijk te adviseren.

Lees meer blogs

Waarom huis taxeren?

Wanneer jij je ideale huis gevonden hebt en een handtekening hebt gezet onder de koopovereenkomst, dan spreek je hiermee...

lees verder

Extra zekerheid met NHG

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en fungeert als vangnet voor het geval jij om wat voor een reden...

lees verder

Bekijk hier onze 3 overzichtelijke pakketten

Starterspakket

€ 1.995

De oplossing voor starters op de woningmarkt. Scherpste prijs, korte lijnen, maximale ondersteuning, maximaal resultaat

Full-service-pakket

€ 2.795

Altijd een specialist bij de hand. Onafhankelijk, bouwkundig oordeel, scherpste prijs, flexibel en deskundig

Premium pakket

vanaf € 2.950

Onbeperkt bezichtigen, inclusief notariskosten, meer dan een aankoopmakelaar. Prijs op aanvraag, neem contact op.